fredag 13 september 2013

Tandreglering för vuxna med vidgning av gom



Jag minns en händelse från när jag var sju år. En jämnårig klasskamrat och jag pratade om mina tänder som redan då visade ett begynnande bettfel. Hon tittade upp i min mun och utbrast förvånat: "Oj, vilken hög gom du har! Min ser inte alls ut så där!"

Det som vid en snabb anblick konstaterades av en sjuåring negligerades av samtliga tandreglerare och andra experter jag besökte under de åtta år som följde fram tills att jag fick en helt bakvänd behandling (som jag absolut inte är ensam om). Vid sju års ålder hade det varit ganska lätt att ta tag i problemet med en gom som var för liten och hade fel form. Nu i vuxen ålder... hmm, inte så lätt längre!

 
Men vänta ett tag! Går det inte att förstora överkäken när man har växt klart? Har tåget gått för all framtid om man inte vill lägga sig under kniven? Ja, därom tvista de lärde - milt sagt!

 
Jag vet att jag redan har skrivit om det här förut men jag skulle vilja dela med mig av det jag hittat på senare tid. Sedan jag började mitt dykande i tandvårdsdjungeln har det börjat poppa upp nya bloggar, videos och sajter där folk skriver om sina behandlingar och visar upp sina resultat. Nu har det även dykt upp berättelser från missnöjda som gjort om tidigare utdragningar av tänder och räls genom att öppna upp gluggarna på nytt och sätta implantat.

 
Låt oss bara reda ut ett par viktiga saker först. Det finns två olika sorters expansion av överkäken. En i sidled och en i framåt-bakåtled. Den förra är ganska vida känd medan den senare är helt okänd av många. Ändå är det kanske framåtvidgningen som ger de allra mest fantastiska resultaten. Se alltså till att vara uppmärksamma på vad som egentligen skrivs på nätet så att ni inte förväxlar de två varianterna (ibland gör man nämligen båda och det händer till och med att man räknar ihop millimetrarna, förvirrande nog).

 
Vi börjar dock med att koncentrera oss på expansionen i sidled eftersom det är den mest omdebatterade.

 
Man skulle kunna säga att överkäksvidgning (eller "palate expansion" som det heter på engelska) är ett ganska vagt begrepp när man pratar om vuxna. Det knepiga är att amerikaner använder ordet "palate" väldigt brett. Egentligen betyder det gom, vilket alltså är suturen mitt uppe i munnen. Men när begreppet används slarvigt kan man även mena benet där tänderna sitter fast ("alveolar bone"). Det finns många tandläkare idag som menar på att man inte kan vidga själva suturen hos vuxna. En ännu mer inskränkt grupp anser att all sorts icke-operativ överkäksvidgning är fejk och att det bara är tänderna som tippas utåt. Men - och om någon tandläkare läser detta, rätta mig om jag har fel - hur kommer det sig då att många vuxna som gjort palate expansion i sidled har fått större kindben? Tyder inte det på en äkta suturvidgning? Det är även många vuxna som berättar om hur de kan andas bättre sedan gommen expanderades och att apparaturen börjat skava upptill när gomvalvet blivit lägre vilket skulle styrka teorin att det är just suturen som påverkats.


I en studie från år 2000 kom man fram till att alla ovan nämnda delar påverkades hos både vuxna och barn, men att siffrorna såg lite olika ut (bl.a. mer suturvidgning för barn). Dock ska man ha i åtanke att själva apparaturen, tiden man har apparaturen och hur snabbt man expanderar påverkar i allra högsta grad. I ovanstående studie användes en Haas expander vilket är en ganska klassisk expanderare och kanske inget man egentligen bör rekommendera till vuxna. Expansionen gjordes i snabb takt vilket man verkligen kan diskutera om det är så särskilt bra, oavsett ålder. (Studien har i och för sig några år på nacken och andra metoder används kanske i större utsträckning idag.) 
 
Läs mer omlångsam expansion här där ett gäng experter med erfarenhet inom området diskuterar.
Stabiliteten är en annan sak som skiljer sig åt mellan barn och vuxna. Även här är buden mycket olika. Vissa anser att icke-kirurgisk gomvidgning hos vuxna alltid är ytterst instabil, men ingen tycks riktigt kunna förklara varför. ALF-anhängarna skryter med att deras apparatur skapar en sådan balans att man så gott som aldrig återfaller. Det påstås att detta är p.g.a. att ALF:en gör så att alla ben i överkäken balanseras, men exakt vilka ben man pratar om är svårt att utläsa ur de rapporter som ligger på nätet. Ni som varit hos en ALF-ortodontist kan kanske fråga detta och berätta i kommentarsfältet?

En annan grupp som gått hos särdeles duktiga Damon braces-utövare påstår att "palate expansion" uppstått för dem med och det finns t.o.m. de som bestämt hävdar att hela deras käkstruktur omformats. 

När man vill göra om behandling med utdragningar och bakåtflyttning med räls för att återställa munnen i rätt skick, brukar den kanske viktigaste delen vara att expandera överkäken framåt (något som borde gjorts redan från början i de flesta fall). Även denna typ av expansion brukar gå bra att göra utan kirurgi.

Nu över till några patientberättelser som berättar om just denna reverserande behandling:

Amerikanska Carrie gjorde behandlingen som skämtsamt kallas "four on the floor orthodontics", dvs. fyra utdragna tänder och tandställning. Efter att ha drabbats av både TMD, sömnapné och förstört ansikte beslöt hon sig för att göra om behandlingen. I skrivande stund har det gått ett år och hon har behandlats med en helt vanlig överkäksvidgare (ej specifikt för vuxna).

Här är en länk till hennes Youtube-kanal där hon uppdaterar flitigt. Det är en mycket gladare Carrie vi får se ju längre fram i behandlingen hon kommer. Hon är rolig och omöjlig att inte tycka om och hon förklarar problematiken rörande ”extraction orthodontics” på ett väldigt pedagogiskt sätt. Läs också kommentarerna hon har fått på videoklippen – det är upprörande många som råkat ut för att sådan här traditionell tandreglering har gått fel.


Ta en titt på dessa före- och efterbilder på Carries tandreglering:

Före, mitt i behandlingen och fram till idag (hon är inte färdig ännu). Framifrån hade hon veck vid munnen och vid näsan och under ögonen. Dessa områden är nu mycket slätare och ja, det syns verkligen att kraniet fyller ut. Ansiktsformen är även något förändrad.


Hennes överkäke har fått en imponerande storlek och form och ganska stora gluggar har redan bildats där hon tänker sätta implantat efter de utdragna tänderna.


Hennes överläpp har åkt fram, kinderna har verkligen poppat ut och benet under huden på ansiktet ser helt enkelt mycket kraftigare ut. Hela ansiktet har kommit framåt skulle man kunna säga.

 
Det är verkligen kul att se så goda resultat! Det känns som en revansch för oss alla tycker jag och inger hopp!

En otroligt imponerande och inspirerande blogg är Claiming Power.
Den skrivs av en ung kille från Michigan som ångrade sin tidigare behandling med utdragna tänder och tandställning. Efter att ha konsulterat åtta(!) functional orthodontists hittade han slutligen en som kunde "ändra tillbaka" behandlingen och göra om allt på rätt sätt. Rekommenderade inlägg:

It's important to ask for what you want och Progress report on palate expansion, men läs gärna hela bloggen.

Här kan ni se en videomorphning på hur man öppnar upp gluggar med hjälp av främst framåtexpansion.
 
Den här herrn återföll, som så många andra, efter tidigare felaktig behandling och beslöt sig för att på äldre dar expandera över- och underkäken både i sidled och framåt (dock utan att göra implantat). En mycket intressant och trevlig blogg!  

Som ni ser finns det massor av hopp även om man är vuxen och vill genomgå tandreglering där man vidgar sin gom utan operation. Det finns många, många fler bloggar, forum och videos där ute. Vi lever i en mycket spännande era och kan alla tacka vår lyckliga stjärna för att vi har Internet där vi kan följa varandra och utbyta erfarenheter (det gäller även ni som kommenterar här på min blogg)!