måndag 19 december 2011

Ger tandreglering ett vackert leende?

Det pratas ofta om Hollywoodleende eller filmstjärneleende och dessa begrepp har blivit säljande termer när man försöker övertyga människor om att de ska fixa sina tänder. Men hur definierar vi egentligen ett vackert leendet? Raka, vita tänder och that’s it, eller? Låt oss ta en närmare titt ur ett mer modernt estetiskt perspektiv och även ur hälsosynpunkt.

Många tänker idag att raka tänder är något väldigt eftersträvansvärt, kanske rent av ett måste och är redo att genomgå långa, jobbiga och dyra behandlingar för att åstadkomma det. Inom traditionell tandreglering är just raka tänder målet och i ett stort antal fall ordinerar man utdragning av tänder för att alltsammans ska ”få plats” som man säger. Vad många patienter inte blir medvetna om förrän efter avslutad behandling är att javisst blev tänderna spikraka, men leendet blev smalt och stannade kanske vid hörntänderna. Det ser kanske inte ut som om man har så många tänder när man ler och svarta trekanter gapar tomma i mungiporna. Var det verkligen det som menades med filmstjärneleende? funderar många.

Vi tar mig som exempel. Titta på nedanstående bild av mina tänder och jämför med de supervackra skådespelerskorna Catherine Zeta-Jones och Lucy Liu. 





 
Ser ni skillnaden på formen på tandbågen? Deras överkäkar är breda och de har förmodligen raka tänder helt naturligt. Min överkäke är liten och tandbågen gjordes ännu mindre av tandregleringen. Ingenting har gjorts åt dess assymetri heller och eftersom fyrorna är borta ligger femmorna direkt mot hörntänderna och sexorna syns mycket mer. Det har lett till att en sorts grop har bildats på vardera sidan och att intrycket blivit "knöggligt". Det här är ingenting tandreglerare i allmänhet kommer att berätta för patienten innan behandling utan det är en överraskning man får efteråt. För dem är som sagt raka tänder som passar ihop det viktigaste och många av dem verkar ha svårt att inse att det kanske inte motsvarar patientens förväntningar.


Numera anser fler och fler att ett vackert leende är brett! På amerikanska hemsidor och forum om tandreglering pratas det massor om det breda leendet med många synliga tänder som idealet. Folk som dragit ut tänder och haft tandställning uttrycker sin avundsjuka över dem som i stället expanderat sina tandbågar. Ur ett hälsoperspektiv är den breda överkäken av många ansedd som ritningen över hur en människa ska se ut om hennes kranium växt rätt och forskarpionjären Weston Price nämns ofta i dessa sammanhang. 


En rätt formad överkäke ska se ut som ett U. Med utdragningar får den formen av ett V. Tyvärr ser inte tungan ut som ett V och det kan som jag tidigare skrivit ställa till flera olika problem. Det breda leendet är inte bara mer estetiskt, det är också mer hälsosamt enligt anhängarna av teorin. Vad som utmärker ett Hollywoodleende är med andra ord väldigt subjektivt och tandreglerares åsikter baseras många gånger på jättegammal forskning. Den viktiga frågan är emellertid: Vad tycker du? Låt inte någon annan välja åt dig! Särskilt inte när det finns så här många synsätt som helt säger emot varandra!